Teknoloji

Tavuk Yumurtalarının Renkleri Neden Birbirinden Farklı Olur?

Yumurtaların renkleri elbette tavukların rengiyle ilişkili değildir. Ne de olsa mavi bir tavuk hiçbir yerde görmedik. O zaman sizce bu renk değişiminde ne etkili olabilir?

Gelin, bu soruların cevaplarını verelim.

Yumurta kabuklarına ait renklerin farklılaşmasında temel etken genetiktir ancak bununla birlikte birkaç çevresel faktör de etkili olur.

Bilim insanlarına göre tavuk yumurtalarının kabuklarında; CPOX , FECH , BCRP , HRG1, FLVCR, SLCO1A2 ve SLCO1C1 isimli 7 farklı gen rol oynar.

En yaygın olan kahverengi ve beyaz yumurtaların renkleri ise protoporfirin ismi verilen organik bir pigmentin üretiminden etkilenir. Biliverdin ve biliverdin-çinko da bir tavuğun, yumurta rengini etkileyebilir.

Fakat yine de en etkilisi protoporfirindir. Genel itibarıyla beyaz yumurtalarda protoporfirin miktarı oldukça az iken kahverengi yumurtalarda bol miktarda bulunur. CPOX geninin yüksekliği, daha fazla protoporfirinojen ve dolayısıyla kahverengi bir kabuk rengiyle sonuçlanır.

Ayrıca farklı tavuk ırkları, belirli bir gen bütüne sahip olduğu için belirli yumurta kabuğu renkleriyle ilişkilendirilebilir.

Örneğin Leghorn tavukları beyaz yumurta bırakırken, Rhode Island Red’ler, populasyondaki genetik çeşitlilik sebebiyle kahverengi yumurta bırakır. Marans tavuklarının yumurtalarının kahverengiliği ise oldukça koyudur.

Yumurta rengi genetikle birlikte; tavuğun yaşı, stres seviyesi, hastalık ve diyet gibi çok sayıda çevresel faktör tarafından şekillenebilir. Kahverengi yumurta yumurtlayan tavukların yiyeceklerindeki demir seviyeleri, oldukça ayırt edicidir. 

Yaşlılık, stres ve çeşitli hastalıklar da yumurtaların daha az pigmentasyonlu olmasına neden olabilir.

Ancak beyaz yumurtalar da tavuğun, hasta ya da mutsuz olduğu anlamına gelmez. Aynı şekilde kabuğun rengi de yumurtanın lezzetinde belirleyici değildir. 

Ayrıca mavi yumurtalar, bahsettiğimiz tüm genetik kuralların âdeta bir istisnasıdır. Yalnızca Şili’den Araucana tavuğu ve Çin’den Dongxiang ve Lushi tavukları, mavi renkli yumurtalar bırakır ve bunun sorumlusu, Oocyan isimli bir gendir.

Özetle yumurtaların renklerindeki bu farklılıkta, genler ve bazı çevresel faktörler rol oynar. Doğru koşullarda saklandığında ise renkleri ne olursa olsun onları tüketmek, herhangi bir sağlık problemine yol açmaz. 

Kaynaklar: IFL Science, Michigan State University

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
Şirintepe Escort
Atakent Escort
Akevler Escort
Muratbey Escort
Çubuklu Escort
Hastane Escort
Kurna Escort
Eğitim Escort
Malkoçoğlu Escort
Ihlamurkuyu Escort
Yalıköy Escort
Duatepe Escort
Evliya Çelebi Escort
Mecidiye Escort
Ferhatpaşa Sb Escort
Ardıçlı Escort
Fatih Escort
Atikali Escort
Fındıklı Escort
Karaağaç Escort
Hürriyet Escort
Fatih Escort
Kaleiçi Escort
Nizam Escort
Rüstempaşa Escort
Nakkaş Escort
Zeytinburnu Escort
Ayazağa Escort
Emirgan Escort
Esatpaşa Escort
Yenişehir Escort
Maden Escort
Karacaköy Escort
Yayalar Escort
Anadolu Kavağı Escort
Güllü Bağlar Escort
Alibey Escort
Ferhatpaşa Sb Escort
Hadımköy Escort
Bereketzade Escort
Halil Rıfat Paşa Escort
Güzelyurt Escort
Kanarya Escort
Hacımimi Escort